Proteïne: onmisbaar voor gezond haar?

Wat doet proteïne voor je haar

Sinds ik begonnen ben met de CG methode heb ik me verdiept in alles wat met haareigenschappen te maken heeft. Als je weet wat je haar nodig heeft, kun je de juiste producten kopen en daarmee verschil maken.

In mijn zoektocht kwam ik erachter dat hydratatie, proteïne en keratine héél belangrijk zijn als je lief goed voor je haar wil zorgen. Wat keratine voor je haar doet zocht ik in 2016 al eens uit maar over proteïne had nog nooit een blog geschreven. Tot vandaag dan.

Wat zijn proteïnen?

Kort gezegd zijn proteïnen eiwitten. Eiwitten zorgen voor het aanmaken en in stand houden van structuren: ook in je haar. De wortels van je haar bestaan uit levende cellen (en dus proteïne) maar zodra je lokken groeien krijgen ze daar niets meer van mee. Als het ware krijgen je haren bij hun geboorte (de haarwortel) een proteïne boost en daar moeten ze het de rest van hun leven mee doen.

Wat doet proteïne voor je haar?

Proteïnen zorgen dus voor de structuur van je haar. Het geeft kracht, glans en helpt je haar te herstellen door beschadigingen als het ware op te vullen. Nu kan ik me voorstellen dat je denkt; já dat moet ik hebben! Maar helaas is niets minder waar. Een teveel aan proteïnen is niet goed, daar wordt je haar juist droog en broos van. Zoals alles in het leven; balans is the key.

CG methode en proteïne

Wanneer heeft je haar proteïne nodig?

Om erachter te komen of jouw haar proteïne nodig heeft raad ik je aan om veel te lezen over de CG methode (meld je bijvoorbeeld aan voor deze FB groep) en daarna veel te experimenteren.

Kort samengevat kijk je naar de elasticiteit van je haar, bij de CG methode noemen ze dat de stretchtest. Rekt je haar meer dan 50% uit? Dan is het advies om producten met proteïne te gebruiken. Begin met één product met eiwit. Bijvoorbeeld een shampoo zonder en een conditioner mét. Of andersom. En kijk wat het doet.

Vraag je je af; ” welke shampoo bevat proteïne?”

Mijn haar is zwaar geblondeerd en heeft proteïne nodig. Ik ben daarom begonnen met het toevoegen van dit soort producten in mijn (low budget!) CG routine, waar ik je volgende week meer over vertel.

Wil je zelf vast op zoek naar producten met proteïne? Kijk dan in de INCI ingrediëntenlijst en zoek naar bestanddelen met protein, keratin, wheat proteïne, soy protein, hydrolyzed oat flour, amino acid of hydrolyzed silk protein. Dit is wat kort door de bocht maar het makkelijkst te onthouden.

*Op de foto hierboven zie je welke producten ik momenteel gebruik. Het Kruidvat great lenghts masker en de Schwarzkopf conditioner bevatten proteïne.

Weet jij wat jouw haar nodig heeft?

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties

 1. VWillemse
  4 september 2020 / 08:20

  Een hele fijne budget variant met proteïne vind ik zelf de Garnier haver conditioner en het power masker in mega grote pot van L’oreal (full resist Elvive).

 2. 5 september 2020 / 07:04

  Interessant, ik denk dat mijn haar eerder keratine ipv proteïne nodig heeft. Moet binnenkort eens op zoek naar nieuwe shampoo/conditioner, ben wel benieuwd wat jouw favorieten zijn nu je met de CG methode bezig bent.

 3. Brenda
  5 september 2020 / 07:50

  De nieuwe lijn van Kruidvat nature bevat tarwe proteïne, tot nu tevreden over. Van de Hema de repair lijn is ook erg fijn.
  Ik doe de CG methode nu 5 jaar heb nog nooit zo’n gezond haar gehad, groeit en krult als een gek.
  Elk nieuw seizoen je haar checken wat het nodig heeft, vooral de winter is voor mij een uitdaging.

 4. 7 september 2020 / 08:27

  Mmh goede vraag, ga ik eens naar kijken. Mijn haar is op dit moment erg droog.

 5. 28 september 2020 / 18:44

  Wat goed dat je hierover een artikel hebt geschreven!

 6. 6 oktober 2020 / 18:32

  Geen idee wat ik met mijn droge haren aan moet. Ik ga binnenkort eens het great lengths masker van Kruidvat proberen, kocht ik n.a.v. jouw artikel over de CG methode.