Wat doet retinol voor je huid?

limberlux Retinol 0.5% face oil serum review

Retinol, misschien heb je er wel eens van gehoord. Een enorm populair ingrediënt wat je op de verpakking van talloze crèmes en serums ziet staan. Maar wat doet retinol voor je huid? En hoe zit het met de kans op irritatie?

Vitamine A

Retinol is een vorm van Vitamine A. Dé vitamine die geadviseerd wordt te slikken als het gaat om de gezondheid van je huid. Je krijgt dit heel makkelijk binnen, het zit onder andere in leverproducten. Iets wat ik nooit meer vergeet omdat je hiervan niet te veel mag eten tijdens je zwangerschap.

Vitamine A helpt bij huidvernieuwing en werkt onder andere goed bij acne, dat is zelfs wetenschappelijk bewezen! Er is alleen één nadeel. Vitamine A is behoorlijk heftig voor je huid en daarom alleen verkrijgbaar op recept. Speciaal voor de ‘gewone consument’ is er daarom Retinol ontwikkeld. Dit is ook een Vitamine A maar dan minder krachtig.

Waarom is retinol zo goed voor je huid?

Ondanks dat het minder krachtig is, pakt dit ingrediënt toch gericht je huid aan en is het erg populair. Het behoort tot de anti-oxidanten en vermindert niet al te diepe rimpels, gaat nieuwe rimpeltjes tegen en stimuleert de collageen aanmaak. Je snapt dan ook vast het het veel wordt gebruikt in huidverzorgingsproducten met een anti-aging effect. Bovendien heeft het een exfoliërend effect en werkt het als een peeling om dode huidcellen te verwijderen. Ik gebruik daarom graag producten met retinol. Of met AHA-zuren of BHA-zuren. Het lastige met retinol is alleen dat het een onstabiel ingrediënt is dat snel zijn werking verliest en ook nog eens heftig voor je huid kan zijn.

Irritatie door retinol

De kans op huidirritatie door retinol is vrij groot en daardoor wordt aangeraden om producten met retinol op te bouwen. Heb je bijvoorbeeld een nieuw serum met retinol? Begin dan met één keer per week smeren, dan om de dag en uiteindelijk dagelijks. Hierdoor bouw je tolerantie op en heb je minder kans op irritatie. Doe dat bijvoorkeur in de nacht om irritatie door de zon te voorkomen, en gebruik de dag erna een goede SPF. Dit is natuurlijk altijd slim om te doen maar de retinol maakt je huid nog net even wat gevoeliger.

Heb jij producten met retinol in je badkamer staan?

Dit artikel is ontstaan uit een samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties

  1. 12 mei 2021 / 07:12

    Ik heb zelf een Roaccutane kuur gehad tegen acne. Roaccutane is de merknaam van Isotretinoïne en dat is inderdaad afgeleid van vitamine A. Dat is ook alleen op recept verkrijgbaar, een super heftig middel, maar ik heb er nooit spijt van gehad. Ik heb jaren lang enorme last gehad van acne en dat maakte me enorm verdrietig en onzeker. Van alles geprobeerd natuurlijk, maar uiteindelijk ben ik er door die kuur vanaf gekomen.

  2. 13 mei 2021 / 20:12

    Ik heb al verschillende producten gehad met retinol en iedere keer beviel het goed. Altijd handig die achtergrond info van jou!

  3. 16 mei 2021 / 14:03

    Handig om zo wat meer info te krijgen. Ik heb onlangs een nieuw product gekocht, maar heb er gelijk nog geen systeem in gevonden om het regelmatig te gebruiken.