Welke producten helpen bij een droge huid?

wat werkt bij een droge huid

Heb jij vaak last van schilfertjes, barstjes, rode plekken of een trekkerig gevoel? Kortom; heb je een droge huid? In deze blogpost leg ik je uit hoe dit ontstaat en nog belangrijker: hoe je er weer vanaf komt.

Een droge huid, hoe krijg je dat?

Een droge huid hebben we allemaal wel eens, het is één van de meest voorkomende huidproblemen. Zelf heb ik er ook last van, al mijn hele leven. En ook mijn kinderen zijn gezegend met een droge huid. Je snapt dus vast dat ik héél veel ervaring heb met allerlei smeersels en trucjes die helpen bij een droge huid.

Maar hoe ontstaat een droge huid? Om die vraag te beantwoorden moet je eerst weten dat één van de functies van je huid is dat deze je beschermt tegen stoffen van buitenaf en het verlies van vocht. In het bovenste deel van je huid zitten vetten die als het ware het cement zijn in een muurtje dat je beschermt. Zie je het voor je? Stel je dan voor dat je die vetten verliest. Het water komt dan door het muurtje heen en je huid droogt uit.

Een droge huid is makkelijk te herkennen. Het voelt vaak trekkerig aan, je ziet schilfers, je huid is rood of het jeukt. Arrrrgh, je kunt er gek van worden!

Wat helpt?

De les die ik leerde van de huidarts van mijn kinderen: zorg dat je het muurtje stevig houdt. Smeer je huid in met een vette crème. Het liefst één zonder parfum of andere ingrediënten die je huid irriteren. Er zijn genoeg milde bodylotions (of nog liever) bodybutters te koop. Wil je grover geschut? De apotheek verkoopt producten als Vaseline Lanette. Dat zijn natuurlijk geen fijne luxe smeersels maar het werkt als een malle.

Gebruik bovendien onder de douche of in bad geen producten op basis van zeep of sulfaten. Wat wel erg fijn is, zijn producten op oliebasis. Bovendien:

  • Water droogt uit dus douche kort, niet te vaak en met lauw water.
  • Veel mensen vinden het onhygiënisch om niet elke dag te douchen maar dat hoeft echt niet! Als je huid er niet op reageert is het natuurlijk heerlijk om elke dag te douchen maar heb je last van je huid? Probeer dan minder vaak te douchen of in bad te gaan en fris je tussendoor eens op met een washandje.
  • Na het douchen kun je het best je huid droogdeppen met een zachte handdoek (eventueel een hydrofiele doek) en niet droogwrijven.
  • Smeer je daarna zo snel mogelijk in met een bodylotion zodat het geen tijd krijgt om uit te drogen.

Heb jij last van een droge huid? En heb je tips?

PS: Vorige week vertelde ik welke producten helpen bij een huid met acné dus als je daar last van hebt kun je die even teruglezen.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties

  1. 8 maart 2021 / 06:51

    Ik heb vooral specifieke plekken die droog zijn zoals armen en benen. Maar smeren helpt idd dan.

  2. 10 maart 2021 / 07:12

    De huid van mijn gezicht is vochtarm dus daar gebruik ik dan specifieke producten voor. Ik heb wel eens last van (erg) droge benen, maar met een beetje extra smeren is dat eigenlijk vaak direct al weer opgelost.