Sulfaten | Dit moet je weten

Wat zijn sulfaten

Steeds vaker zie je de claim ‘sulfaat vrij’ staan op verpakkingen van beautyproducten. Overal lees en hoor je namelijk dat je dit ingrediënt maar beter kunt vermijden. Maar wat zijn sulfaten? Welke soorten zijn er en wat doen ze precies? Daarover lees je alles in deze blogpost.

Wat zijn sulfaten?

Kort gezegd zijn sulfaten reinigers die er, in beautyproducten, voor het vet in je haar of op je huid verwijderen. Wist je dat ze bestaan uit twee delen? Er is een water oplosbaar deel en een in olie oplosbaar deel. Dat laatste hecht zich aan het vuil, en het in wateroplosbare deel lost het vuil op in water. Op die manier ontdoe je je haar of huid dus van vuil en spoelt het weg door het gootsteenputje.

Een andere reden dat dit ingrediënt veel in beautyproducten gebruikt wordt is dat ze zorgen voor het schuimende effect. Veel consumenten vinden dat schuimende gevoel heerlijk en kopen graag schuimende shampoos of gezichtsreinigers.

Zijn sulfaten slecht voor je?

Sulfaten vindt je in ontzettend veel producten, van schoonmaakmiddelen tot je favoriete beautyproduct. Omdat ze ervoor zorgen dat producten gaan schuimen zijn dit vooral shampoo en lichaam– en gezichtsreinigers. De soorten sulfaten die gebruikt worden zijn héél uiteenlopend. De ene soort is erg agressief en uitdrogend, de ander helemaal niet zo erg.

De meest agressieve sulfaten zijn:

 • SLS = Sodium Lauryl Sulfate / SDS = Sodium Dodecyl Sulfate
 • SLES = Sodium Lauryl Ether Sulfate / Sodium Laureth Sulfate
 • ALS = Ammonium Lauryl Sulfate
 • ALES = Ammonium Laureth Sulfate
Wat is het verschil tussen SLS en SLES

Wat is het verschil tussen SLS en SLES?

Mocht je nu denken: en hoe zit het met ALS en ALES dan uit het lijstje hierboven? Die zie je in Nederland gelukkig niet zoveel (meer) in beautyproducten en heb ik daarom voor het gemak achterwege gelaten. SLS en SLES zijn verreweg de meest bekende en meest gebruikte agressieve reinigers die er zijn. Omdat er veel ophef is over SLS en steeds meer merken het daarom vermijden gebruiken ze dan SLES. Dit is een iets mildere variant.

Zijn er ook goede sulfaten dan?

Nou, in zekere zin zijn sulfaten niet per definitie slecht en daarmee zijn er geen goede of slechte sulfaten. Immers, de meest agressieve varianten drogen je huid of haar dan misschien wel uit, daarmee doen ze niets schadelijks. Sterker nog, persoonlijk gebruik ik graag een shampoo met SLES. Dat ingrediënt droogt mijn (hoofd)huid helemaal niet uit en is voor mij een prima balans tussen verzorging en reiniging.

Maar er zijn wel andere soorten sulfaten die veel milder zijn en minder uitdrogend. Heb jij een enorm gevoelige hoofdhuid of reageer je sterk op sulfaten? Dan zou je deze kunnen overwegen:

 • Sodium Myreth Sulfate = SMES
 • TEA Lauryl Sulfate = TLS
 • TEA Laureth Sulfate = TLES
 • Sodium Coco-Sulfate = SCS

Er zijn tegenwoordig trouwens ook heel veel alternatieven voor sulfaten. Mocht je dat interessant vinden, laat het me hieronder in de comments dan weten, dan schrijf ik daar binnenkort ook een keer een blogpost over!

Gebruik jij specifiek een shampoo zonder sulfaten? Of let je er juist op als je een nieuw skincare koopt?

.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties

 1. 18 augustus 2021 / 05:40

  Ik heb zelf geen problemen met sulfaten, niet in cleansers en ook niet in shampoo. Ik vermijd ze dan ook niet.

 2. 18 augustus 2021 / 13:39

  Sulfaten zitten zelfs in wijn kwam ik een poosje geleden achter, niet verwacht ;-). Maar terug naar beauty, ik heb zelf geen problemen met sulfaten. Maar mijn dochter heeft een gevoelige hoofdhuid die soms echt schilfert. Voor haar haar gebruik ik liever niet de agressieve varianten in shampoo. We hebben er nu een van de Tuinen, maar die ruikt niet zo prettig vindt ze. Mocht je er nog een artikel aan willen wijden met tips voor de gevoelige (hoofd) huid dan houd ik me zeker aanbevolen.