Welke producten helpen bij een huid met acne?

Welke producten helpen bij een huid met acne

Heb je last van acne? Dan kan ik me voorstellen dat je al heel veel geprobeerd hebt om er vanaf te komen. En de kans is nog groter dat je al talloze producten hebt gekocht die je geen stap verder brachten….

Acne, wat is dat eigenlijk?

Acne is de medische term voor jeugdpuistjes. Die hebben wel allemaal wel eens gehad, maar wist je dat ze niet perse leeftijdsgebonden zijn? Acne komt wel het meest voor bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar maar in principe kan iedereen er last van hebben. Puistjes in je gezicht, rug, borst of schouders. Het zijn kliertjes waarin talg aangemaakt wordt die verstopt of ontstoken raken.

De ene huid is de andere niet

De een heeft af en toe een puistje, de ander een impactvolle huidaandoening. Acne is er in verschillende soorten en maten, wat maakt dat er geen pasklare oplossing is. Acne heeft meerdere oorzaken en begint in de meeste gevallen in de pubertijd, onder invloed van hormonen. Ook een zwangerschap of menstruatie kan daarom invloed hebben, net zoals stress of genetische factoren.

Zo heb ik zelf nooit last van acne gehad terwijl mijn zusje een zwaar problematische huid had en onder behandeling was bij een arts. Zelfde genen, zelfde omgeving en zelfde manier van reinigen. Het zegt dus helaas niet alles.

Goede producten tegen acne

Producten tegen acne, de drogisterij staat er vol mee! En toch zou ik hier nooit zomaar lukraak een handvol van in je mandje gooien. Veel van dit soort producten bevatten namelijk agressieve reinigers of uitdrogende alcohol. Dat klinkt in eerste instantie misschien logisch, want die verwijderen het vet toch? Ik kijk er anders tegenaan.

Als je een vette huid uitdroogt met agressieve reinigers, krijgt je huid het signaal dat ze hydratatie nodig heeft en gaat ze dus nog meer talg aanmaken om dit effect te compenseren. Resultaat? Een nog vettere huid.

De oplossing zit ‘m ook niet in extreem vette texturen of rijke olie. Kies als dag- en nachtverzorging een milde crème of gel. Daaronder kun je een product met BHA aanbrengen wat (naar het schijnt) voor veel mensen met acne wonderen doet. Bovendien is het belangrijk je gezicht goed te reinigen. Elke ochtend en avond met een product zonder sulfaten en verzorg het één of twee keer in de week met een intensievere behandeling. Een kleimasker bijvoorbeeld.

Heb je echt alles al geprobeerd maar helpt niets? Dan kan ik je zeker aanraden om (via de huisarts) een dermatoloog of huidtherapeut om advies te vragen.

Heb jij last van acne (gehad)? En wat hielp bij jou?

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties

  1. 17 februari 2021 / 21:56

    Ik heb gelukkig een hele makkelijke huid en praktisch nooit pukkels. (Wel even afkloppen voor er morgenochtend een tevoorschijn komt ) Mijn vriend is daar gevoeliger voor en dan merk je goed wat een product doet voor je huid.

  2. 21 februari 2021 / 12:06

    Het is inderdaad jammer dat veel acne producten hoge concentraties alcohol bevatten, vaak raakt de huid hier juist heel erg van slag van. Ik heb vroeger ook enorm last van heftige acne gehad, en vrijwel alles geprobeerd. Uiteindelijk heb ik een Roaccutane kuur gedaan en dat hielp echt heel goed! In die periode ben ik me ook uitgebreid gaan verdiepen in skincare en dat is sowieso goed om te doen. Dan word je ook niet meer zo makkelijk ‘verleid’ door zogenaamde anti acne producten;-)