Zijn producten met minerale olie slecht voor je?

Is minerale olie slecht voor je

Minerale olie is slecht voor je en kun je maar beter niet gebruiken. Dat is wat je vaak leest. Maar is minerale olie wel zo slecht voor je? Hoe zit het met vaseline en lippenbalsem? Ik vertel je er meer over.

Dit is wat minerale olie in cosmetica doet

Vooral in de wintermaanden gebruik ik regelmatig skincare met minerale olie en dikke kans dat jij dat ook doet. Maar wat is dit ingrediënt waar zoveel over te doen is nu precies?

Het is kort gezegd een verzamelnaam voor producten die worden afgeleid van aardolie en wordt al heel lang gebruikt in zowel de cosmetische als de medische wereld. Kort gezegd sluit het je huid af door er een laagje overheen te leggen. Dat maakt je huid beschermd tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Is minerale olie slecht voor je?

Daar zijn de meningen sterk over verdeeld. Bij veel ‘clean beautyproducten’ wordt dit ingrediënten in elk geval vermeden. Vanwege het laagje waar ik het net over had. Tegenstanders zeggen dat vuil op deze manier niet naar buiten kan en werkzame stoffen niet opgenomen kunnen worden. Hierdoor zou je acné kunnen krijgen en droogt je huid op den duur uit.

Voorstanders zeggen echter dat dit helemaal niet kan. Je krijgt geen acné van minerale olie, talg kan er immers wel uit. Wel kan je huid kan té gehydrateerd worden. In eerste instantie merk je daar niets van, maar uiteindelijk droogt je huid uit als je het niet meer gebruikt.

Zo weet je of jouw crème minerale olie bevat

In veel beautyproducten zit dit ingredient Het is namelijk goedkoop, geur- en kleurloos en kan erg lang bewaard worden. De twee meest voorkomende types zijn paraffine en vaseline. Kijk maar eens in de ingrediëntenlijst naar: Liquid paraffin of petrolatum, Parafin oil, Paraffinum liquidum, Petrolatum liquid, Petroleum oil en Petrolatum.

Moet je het vermijden?

Ten eerste, je moet natuurlijk niets. Ik gebruik zelf wel skincare met minerale olie. Het is namelijk dan wel geen verzorgend ingrediënt maar ook niet schadelijk. Heb je last van een enorm droge huid? Dan kan je huid van een smeersel mét dit ingredientenorm opknappen. Bij eczeem werkt het bijvoorbeeld erg goed.

Alleen als je huid weer hersteld is, dan doe je er volgens mij beter aan om weer over te stappen op een ander product. Om zo de ‘verslaving’ te voorkomen. Gebruik je liever geen minerale olie? Kijk dan eens naar natuurlijke alternatieven zoals jojobaolie, olijfolie of kokosnootolie. Deze oliën voeden je huid ook echt!

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties

  1. 10 januari 2020 / 09:50

    Wat heb je een duidelijk en goed artikel geschreven! En oeh dat veel producten zo ‘verslavend’ kunnen werken, voor mensen met eczeem is dit natuurlijk wel een red middel

  2. 12 januari 2020 / 19:18

    Interessant artikel! Ik gebruik het zelf liever niet. Als ik het even kan skippen dan doe ik dat.