Zo ga ik om met betaalde blogposts en samenwerkingen

Zo ga ik om met betaalde blogposts en samenwerkingen

Het nieuwe jaar leek me een mooi moment om open te zijn over hoe ik omga met betaalde blogposts en samenwerkingen. Want het valt me op dat er best veel te doen is als het gaat om geld verdienen met bloggen.

Geld verdienen met bloggen

Dat is een ambitie die ik nooit heb gehad. BeautyOpinie is niet mijn bedrijf en dat is een bewuste keuze. Eerlijk is eerlijk; natuurlijk zou het fantastisch zijn als ik een fulltime inkomen kon verdienen met mijn blog. Wie wil dat nu niet, geld verdienen met een hobby? Maar het is niet mijn droom.  Een jaar geleden raakte ik mijn marketingbaan kwijt en toen heb ik overwogen om fulltime voor BeautyOpinie aan de slag te gaan.

Even los van het feit of ik wel of niet genoeg geld met mijn blog kan verdienen om van te leven; ik kwam tot de ontdekking dat het bloggen voor mij écht een hobby is. Ik wilde niet meer blogposts gaan schrijven of actiever op social media zijn. Want bloggen is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet iets dat je maar ‘even’ doet. Het is keihard buffelen! Ook miste ik de uitdaging van mijn marketingbaan, met collega’s op kantoor.

Zo kies ik de bedrijven waar ik mee samenwerk uit

Doordat ik niet afhankelijk ben van de inkomsten via BeautyOpinie kan ik selectief zijn in de samenwerkingen die ik aanga. Is er een bedrijf is dat een mooi bedrag wil betalen voor een gesponsorde blogpost, maar past het onderwerp niet écht bij me? Dan sla ik dit af. Dat doe ik regelmatig en die vrijheid bevalt me. Ik schrijf over wat ik leuk vind en doe niets waar ik niet 100% achter sta. Dat je je rekeningen er niet mee hoeft te betalen scheelt dan absoluut.

Barterdeals

Ik werk het meest met zogenaamde barterdeals. Dat betekent dat een bedrijf mij producten opstuurt waarover ik een review schrijf. Nu mijn blog groeit gebeurt het ook dat bedrijven mij ongevraagd producten toesturen. Super gaaf natuurlijk, het voelt elke keer weer als een cadeautje! Toch betekent het niet perse dat je deze producten op BeautyOpinie.nl ziet verschijnen. Soms vind ik de producten gewoon drie keer niets of niet de moeite waard om te laten zien. Dan schrijf ik er niet over. En soms wel, als ik er wel blij van word.

Een review schrijven waarvoor ik betaalt heb gekregen? Dat doe ik zelden. Ten eerste omdat het niet elke week voorkomt maar ten tweede omdat ik betwijfel of ik in dat geval wel objectief kan zijn. Eerlijk gezegd geloof ik namelijk niet dat ik dat kan. Stel dat ik een dagcrème niets vind, maar het bedrijf betaalt me wel een X bedrag om erover te schrijven? Dan kan ik me niet voorstellen dat ze een negatieve review willen zien. Ik heb geen zin in dat gedoe en glashard liegen is iets dat ik simpelweg niet kan. Iets met karma haha.

Producten toegestuurd krijgen

Het gebeurt wel regelmatig dat ik zelf producten opvraag naar aanleiding van persberichten of mails die bedrijven of PR-bureaus mij sturen. Daar ben ik ook vrij selectief in. Ik vraag nooit lukraak om allerlei producten en reageer alleen op producten waarvan ik zelf zou overwegen ze te kopen. Op die manier hoef ik geen kosten te maken voor mijn blog, kosten die ik anders wel had gemaakt.

Toen ik net begon met bloggen kocht ik regelmatig spullen om te reviewen. Dan speurde ik de Catrice en Essence schappen af opzoek naar nieuwe make-up, die ik ook direct maar in alle kleuren kocht. Om een complete review te kunnen schrijven haha. Niet omdat ik een nieuwe lipstick nodig had maar puur voor BeautyOpinie. Dat doe ik me niet meer, al moet ik me soms inhouden hoor. Ik heb genoeg spullen in huis en wil niets kopen om het kopen.

Hoe denk jij over bloggers en betaalde content? Stoor jij je eraan of vind je dat het er inmiddels bij hoort?

Volg:
Share:

6 Reacties

 1. 9 januari 2019 / 08:49

  Haaa heel eerlijk! Ik hou ook het meeste van blogs die op jouw manier werken. Soms heb je een beautyblog waar je dan ineens een heel slap verhaal over een maaltijd box krijgt, zo iets wat iedereen wel kent en sws lastig te reviewen is en niks met beauty te maken heeft.
  Dan vind ik het lastig om je nog serieus te nemen en ga ik automatisch minder naar z’on blog.
  Jouw manier van omgaan met samen werkingen houd het juist leuk.

 2. 9 januari 2019 / 11:49

  Mooi je openheid over dit onderwerp. Zouden er veel meer moeten doen, helemaal de mensen bij wie je heel veel spon voorbij ziet komen.

  Ik hoef ook niet van mijn blog te leven en dat maakt het voor mij ook makkelijker om keuzes te maken.

 3. 9 januari 2019 / 13:41

  Wat leuk om een soort kijkje achter de schermen te krijgen! Heel goed van je dat je zo selectief bent met samenwerkingen. Ikzelf kies er ook altijd voor samenwerkingen met dingen die niet 100% bij mijn blog passen af te slaan. Kijk als ik het nou zelf wel leuk vind maar het niet helemaal past wil ik het nog wel doen omdat ik er zelf achter sta en vrolijk van wordt. Maar als ik er niet enthousiast over wordt en het past niet bij mijn blog, dan wordt het niks.

 4. 9 januari 2019 / 17:32

  Als ik een samenwerking doe is het ook altijd via een barter deal, betaald doe ik helemaal niet, daar is mijn blog (denk ik) ook te klein voor. Ik ben ook in de gelukkige omstandigheid dat ik mijn spulletjes zelf kan kopen omdat ik een goede baan heb en het dus echt lekker als hobby kan doen, is ook wel zo leuk toch?!

 5. ByChristiana
  10 januari 2019 / 08:51

  Ik kan me helemaal vinden in de manier waarop jij er mee omgaat. Ik doe inderdaad ook het meeste barterdeals, en dan ook alleen spullen die ik ECHT mooi vind, zoals met interieurmerken die spullen hebben die ook daadwerkelijk in mijn huis passen. Inmiddels zijn alle beautyproducten waar ik over schrijf wel gesponsord maar ik vraag net als jij alleen nog dingen aan die ik ook echt wil gaan gebruiken. Ik schrijf natuurlijk ook wel betaalde artikelen, als ik iets kan met het onderwerp en wanneer ik het vind passen bij mijn content en doelgroep. Eigenlijk vind ik zo nu en dan een betaal artikel ook niet meer dan normaal aangezien ik zeven dagen per week bezig ben met de site (naast een betaalde baan natuurlijk want gelukkig hoef ik ook niet van de site te leven). Een betaalde productreview heb ik echter nog nooit geschreven. Bloggen is inderdaad HARD werken;-) Aan de andere kant steek ik het geld dat ik verdien ook weer voor een groot deel terug in de site. Leuk artikel en vooral leuk dat je dit deelt.

 6. 13 januari 2019 / 19:47

  Wat een herkenbaar stuk, vooral over dat het een hobby is en blijft. Oh Fashion (mijn vorige blog) was ook niet echt een hobby meer, eerder een verplichting waar ik soms aan verdiende. Ja leuk al die perspakketjes, maar de helft reviewde ik niet eens meer. Alles testte ik 1x en belandde op ‘de grote hoop’. Is dat nou leuk?
  Daarom ben ik na een break van 10 maanden begonnen met Oh My Lush, waar ik blog over mijn favoriete merk Lush. Ik word zo enthousiast van dit merk, dat hierover blog zoveel voldoening geeft. En dat is véél meer waard dan stapels met ontvangen producten waar je verplicht bent over te bloggen. Die verplichting, bleh.
  Heel fijn stuk om te lezen, erg eerlijk en duidelijk. Love it <3

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.